CÍMLAP A szervezetRendezvényekQSL + DiplomaMűszaki oldalakEgyebek CÍMLAP
 

készüléképítő

HÍREK        ESEMÉNYEK        HATÁRIDŐK

 

 QO-100 állomás az MRC-nél.
Gyere, próbáld ki, saját hívójellel lehet QSO-zni a 10 GHz-es műholddal, hétköznap délutánonként, cw és ssb üzemmódban! Előzetes e-mailes bejelentkezést kérnek az andras.gschwindt@t-online.hu címen
(közlés: 2021. 12. 07.)

 • 2005. április 22-23-án a PuskásTivadar Távközlési Technikum fogadta a középiskolás diákok részére kiírt, immáron 8. országos konstrukciós verseny résztvevőit.
Első napi feladatként egy hőmérséklet–frekvencia átalakító áramkört kellet a fiúknak megépíteniük, majd méréseket végeztek áramkörükön és a működéssel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak írásban. A második napon az otthon elkészített és magukkal hozott készüléküket mutatták be a zsürinek, működés közben, kiselőadás keretében.
A 17 résztvevő csapat mezőnyében csak igen nívós munkával lehetett élhelyezést szerezni.
A verseny rendezésében hagyományosan közreműködött szövetségünk egyik tagegyesülete, a technikum
HA5KHC hívójelű rádióklubja és a »Rádiótechnika« szerkesztősége is. Néhány kép a versenyről:

 Az idei BURABU-n is lesz »Konstruktőri kiállítás és verseny«! Készülődésekről jönnek már hírek, kíváncsian várjuk a készülékeket. Még nincs késő, itt a kiírás, nevezz be Te is, mutasd meg Te is, mit építettél!
 

 • 2005. dec. 1-én volt a 80. évfordulója a hazai hivatalos rádió-műsorsugárzás megkezdésének. Ezen alkalomból a Puskás technikum, a MRASZ–BSZ és a Rádiótechnika szerkesztősége 2005. november 26-án nosztalgia készüléképítő versenyt rendezett. Íme, itt látható a Rádiótechnika 2006/1. számának képriportja a versenyről, melyet szerkesztőség szíves engedélyével vettünk át.
 

A szoftverrádióé a jvő?!

Bemutató közben DL2JTE Laci OM, fiaival  (felső képünkön).
HG7VAL
Albert OM állomása: a kinyitott SDR–1000, mellette egy dobozolt Sound Blaster (a laptopok alaplapra integrált hangkártyája nem használható!) és az SDR–1000 100 W-os szélessávú lineármodulja  (alsó képünkön)     (Fotó: HA9RR)

Katt a NAGYOBB képhez!

A bedobozolt SDR–1000 rádió nem egy nagy látványosság, a számítógépes vezérlőpanelja viszont annál mutatósabb! Minden paraméter innen állítható. A rádió hangolása még kifejezetten babrás dolog: az egérrel lehet az üzemi frekvenciát a kurzorral kijelölt helyiértéken állítani. (A fotón 1 kHz-es lépésekben.)

Nagy érdeklődés közepette zajlott április 2-án a BME-n, a Műegyetemi Rádió Clubban (MRC) a szoftverrádiós nap.
DL2JTE
Laci OM és HG7VAL Albert OM tartott bemutatót és tájékoztató előadást az USA-beli FlexRadio Systems cég SDR–1000 típusú (11 kHz ... 65 MHz-ig folyamatos vevőként is működő) adó-vevő készülékéről.

Az amatőr rádiózásban a legújabb technológiát képviselő szerkezet lényegét már a típusjelzése is mutatja: Software Defined Radio. A készülék vételi ágát erős egyszerűsítéssel tekintve egy Tayloe-detektorral (QSD-vel) DC-re lekeverő vevőről van szó, amit egy kiváló minőségű és meghatározott típusú(!) Sound Blaster hangkártyával szerelt PC és AC5OG
Gerald OM szoftvere tesz intelligenssé. (Az SDR-elvnek és magának az SDR–1000-nek a részletes leírása a FlexRadio honlapján elérhető cikkekből kiválóan megismerhető.)

A Murphy-féle "bemutató effektus" leküzdése után, dél körül, már működőképes antenna is segítette a bemutatót (Hi). HA7SG Gabi OM SG910 típusú, kiváló minőségű analóg adó-vevője (lásd itt) vetélkedett az SDR–1000-rel, közös antennáról, 14 MHz-en SSB vételben. (Egzakt méréseket megfelelő mérőműszerek hiányában, sajnos, nem lehetett végezni.) A felfokozódott érdeklődés miatt nehezen kivitelezhető záróra környékén DL2JTE SDR-je megtáltosodott, köszönhetően az elékapcsolt, Laci OM által épített szuper preszelektornak.

Köszönet a tavaszi fáradtságból felrázó nagyszerű szakmai programért a házigazda MRC-nek, HG7VAL Albert OM-nek és különösképpen DL2JTE Lacinak, aki két fiával és a riggel alaposan megpakolt kocsival érkezett Németországból a bemutatóra. A rádióamatőr kísérletezés legújabb, korszerű területét ismerhettük meg ezen a hasznos-kellemes eltöltött napon.

- HA5KU -

 

webmaster@brasz.hu